Duurzame keuze - De Bamboe Hut

Duurzame keuze

Natuurlijke hulpbronnen als hardhout raken op. Elke minuut word er zo’n 15 hectare tropische bomen/regenwouden gekapt en de exploitatie van hardhout is daarmee een van de groteren problemen op aarde. Bamboe biedt daar een duurzaam alternatief voor. Deze plant – officieel een grassoort – is een echte ‘powerplant’ en kan in het groeiseizoen wel 30 tot 50 centimeter per dag groeien.

Wereldwijd bestaan er meer dan 1300 bamboesoorten.

Milieuvriendelijkheid

Bepalen of iets wel of niet milieuvriendelijk is, is niet eenvouding. Want hoe weet u als consument zeker dat de vervaardiging van het product niet belastend is geweest voor het milieu? Dankzij duurzame regels voor de kap en groei van de bamboeplant kunnen wij u verzekeren dat u met uw aankoop bij de bamboe hut kiest u voor een milieuvriendelijke vloer.
Een bamboewoud herstelt zichzelf na de oogst en groeit tot een volwassen staat in 5-7 jaar t.o.v. 10-20 jaar voor de meeste zachte houtsoorten.

Kwaliteit en kwantiteit stijgt

De jaarlijkse kap van enkel de volwassen stammen is niet alleen positief voor de bosomvang, het versterkt ook de groeikracht van het bamboebos. Dankzij deze ontwikkeling krijgt de boer elke na elke kapronde meer nieuwe bamboescheuten en wordt de kwaliteit van de bamboe ieder jaar beter. De boeren plantagehouder meet dit door zijn stammen als ‘eigendom’ te merken en ieder jaar de opkomst van de planten te tellen.
Bamboe is een grassoort dat sterker is dan hardhout. De plant groeit tot 50 cm per dag en is hiermee duurzaam in gebruik.

Vijf jaar groeien

Elk jaar maakt de bamboemoederplant meerdere nieuwe stammen aan. Deze hebben vijf jaar de tijd hebben uit te groeien tot een volwassen stam. Als de vijf jaar voorbij zijn, worden de stammen geoogst. Dat geldt alleen voor de stammen van vijf jaar; alle jongere stammen blijven staan. Die worden pas in de jaren daarna geoogst. Zo kunnen de Chinese boeren die onze bamboe verbouwen ieder jaar tot 30 procent van de bamboestammen kappen, zonder dat het bosbestand krimpt.
Bamboe is een echte ‘powerplant’ en kan in het groeiseizoen wel 30 tot 50 centimeter per dag groeien.

Chinese reuzenbamboe

Wereldwijd bestaan meer dan 1300 bamboesoorten. Allemaal groeien deze in (sub-)tropische klimaatzones. Veruit de populairste bamboe binnen de interieurindustrie is de ‘reuzenbamboe’ die de naam Phyllostachys pubescens draagt. Van deze soort groeit het grootste reservoir in China.
De Phyllostachys pubescens, ook wel Moso genoemd, wordt door de Chinese lokale bevolking al eeuwenlang als voedselbron gebruikt en is dankzij haar hardheid een geliefd alternatief voor hout. Deze bamboesoort groeit in de uitgestrekte oerbossen, maar ook op plantages die onderhouden worden door Chinese boeren. Zij verbouwen de bamboe geheel milieuvriendelijk.
Niet alleen de kap en groei van de bamboe is milieuvriendelijk, ook het verwerken van de bamboe tot parket en plaatwerk wordt op een bewuste wijze gedaan.

Duurzame fabriek en leveranciers

Niet alleen de kap en groei van bamboe is milieuvriendelijk, ook het verwerken van de bamboe tot parket en plaatwerk wordt op een bewuste wijze gedaan. Zo wordt de energie die de fabriek gebruikt voor het maken van de vloer voor een groot deel geleverd door ovens, waarin zaagsel en houtafval duurzaam wordt verbrand. Daarnaast werken wij voor de verlijming uitsluitend met Europese leveranciers (met milieukeurmerken), zodat we de gegarandeerde kwaliteit kunnen bereiken. De gebruikte lijmen voldoen ruimschoots aan de E1 norm, de Europese norm die bepaalt dat plaatmaterialen per honderd gram niet meer dan tien milligram formaldehyde mogen bevatten.
Sinds 2009 is het op 18 september Wereld Bamboe dag.

Wereld Bamboe dag

Sinds 2009 is het op 18 september Wereld Bamboe dag. Uitgeroepen door de Thaise 'Koninklijk Bos-stichting', die op de Wereld Bamboeconferentie pleitte voor een internationale dag. Bedoeld om meer aandacht te vragen voor het nut van bamboe, het belang in het ecosysteem en het gebruik als grondstof. Denk aan vloeren, terrassen, raambekleding van bamboe maar ook voor het bouwen van (tuin)huizen en het ontwerpen van meubilair.

Hulp nodig bij uw bestelling? Bel 085-4015497

Wij zijn de specialist als het op bamboe vloeren aankomt! De Bamboe Hut is op werkdagen bereikbaar voor vragen en informatie van 11.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.

  • WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk