Bamboe voeren? Bamboe vloeren! - De Bamboe Hut

Bamboe voeren? Bamboe vloeren!

Bamboe voeren? Bamboe vloeren!

Panda’s eten bamboe. Heel veel bamboe. Tussen de 500 en 600 kilo bamboe per week. Per panda dus. En het zijn fijnproevers. Ze zijn nogal kieskeurig en eten niet zomaar elke dag dezelfde bamboe. Er zijn in totaal meer dan 40 verschillende bamboesoorten die ze lusten.

Een voetbalveld per panda

De panda’s in Europa, en die wonen allemaal in dierentuinen, eten bijna allemaal bamboe uit Nederland. De grootste leverancier van bamboe voeren is gevestigd in het Brabantse Asten: Bamboo Giant. Daar groeien in kassen, maar ook buiten, in totaal zo’n 75 verschillende soorten bamboe. 25 van die soorten staan op het menu van de panda’s. Voor de twee panda’s in Ouwehands Dierenpark in Rhenen staat er 20.000 vierkante meter bamboe geplant. Dat is een voetbalveld aan bamboe per panda!

Brabants bamboe in de tuin

Bamboo Giant draait niet alleen op pandavoer. Het grootste gedeelte van de omzet komt van de 50 andere soorten bamboe. Het bedrijf verkoopt aan particulieren en bedrijven vooral decoratieve bamboe. Voor in tuinen dus. Niet voor bamboe vloeren. Dat is een heel ander type bamboe. Die groeit in China en niet in Brabant.

Is bamboe een houtsoort?

Voor houten vloeren wordt meestal hardhout gebruikt. Maar bamboe is geen hardhout. Wat veel mensen niet weten is dat bamboe zelfs helemaal geen houtsoort is. Dat lijkt het wel. Het is keihard en daardoor ook bijzonder slijtvast. Maar het is een grassoort. Heel groot, heel stevig, heel hard gras.

In 5 jaar van stekje tot bamboe vloer

Een bamboe vloer heb je relatief snel bij elkaar gekweekt. De bamboe die gebruikt wordt groeit zo’n vijf jaar voordat de bamboe geoogst wordt. De bamboe wordt niet helemaal uit de grond gehaald, dus die kan daarna gewoon weer verder groeien tot een nieuwe vloer. Met een houten vloer ben je nogal wat langer bezig, wel 40-60 jaar. Van bamboe kun je alleen minder gemakkelijk planken zagen. Dat gaat dus anders in zijn werk.

Van holle stengel tot plank

De holle bamboe wordt in strips gezaagd, waarna de buitenste groene laag wordt verwijderd. De bamboe wordt daarna soms nog bewerkt om de kleur te veranderen. Dat kan bijvoorbeeld door ze te stomen. Als de strips weer droog zijn worden ze met een hars verlijmd en tot een plank geperst. De manier waarop ze aan elkaar gelijmd worden bepaalt hoe de planken eruit komen te zien. Bij horizontale verlijming zie je de karakteristieke knopen in de bamboe vloer duidelijker terug, dan bij verticale verlijming.

Daar heb je lang plezier van

De laatste stap is het aanbrengen van een beschermende laag. Deze laag beschermt de bamboe vloer tegen bijvoorbeeld UV-straling en vocht. Hij zorgt ervoor dat de bamboe vloer er jarenlang mooi bij ligt. Een goede bamboevloer kan gemiddeld 25 jaar meegaan. Maar als je de vloer goed onderhoudt en behandelt kan dat makkelijk 50 jaar worden.

Een bamboevloer kan gemiddeld 25 jaar meegaan. Als je de vloer goed onderhoudt en behandelt kan dat makkelijk 50 jaar worden. Bekijk de vloeren online bij De Bamboe Hut.

Hulp nodig bij uw bestelling? Bel 085-4015497

Wij zijn de specialist als het op bamboe vloeren aankomt! De Bamboe Hut is op werkdagen bereikbaar voor vragen en informatie van 11.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.

  • WebwinkelKeur
Webwinkel Keurmerk