Is een pVC vloer giftig? | De Bamboe Hut - De Bamboe Hut

PVC vloer zeer schadelijk voor de gezondheid én het milieu

  • Geplaatst op
  • Door Dennis
  • Geplaatst in bamboevloeren
PVC vloer zeer schadelijk voor de gezondheid én het milieu

In de Verenigde Staten wordt jaarlijks bijna 650 vierkante kilometer aan PVC-vloeren geproduceerd. Daarmee kun je bijna de hele staat Chicago bedekken. Andere landen voegen hier ook nog eens duizenden extra vierkante kilometers aan toe en het kunststofvloerimperium strekt zich uit tot alle uithoeken van de wereld. Dit is een recente trend, die alleen maar sterker lijkt te worden. De PVC-vloer (PVC staat voor polyvinylchloride) is ongekend populair.

Waar komt die populariteit vandaan?

Hoe komt dat? De belangrijkste reden is dat vinyltechnologie steeds beter wordt. Fabrikanten en verkopers wijzen consumenten op de voordelen van PVC. Het absorbeert geluid, is duurzaam, eenvoudig te reinigen en bovendien prijstechnisch interessant, zowel om te leggen als qua onderhoud. Combineer deze gebruiksvriendelijke eigenschappen van PVC met slimme marketing door PVC-vloeren te positioneren als "Luxury Vinyl Tile" (LVT) , en het resultaat is overal te zien. Tientallen miljoenen vierkante meters vinylvloer vinden hun weg naar allerlei gebouwen, van ziekenhuizen tot torenhoge luxe appartementen.

Maar voordat we PVC uitroepen tot de koning onder de vloersoorten, is het belangrijk om eerst eens te kijken hoe PVC de voorbije jaren de macht heeft gegrepen. Allerlei gezondheidsdeskundigen en milieuactivisten luiden de alarmbel over een van de grootste trends op het gebied van interieurontwerp.

 

Wat maakt PVC schadelijk?

PVC bevat chemicaliën zoals weekmakers, stabilisatoren en antimicrobiële stoffen die kunnen leiden tot uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De uitstoot van VOS kan leiden tot irritatie van de luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid bij mensen die gevoelig zijn voor deze stoffen. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van VOS kan leiden tot ernstiger gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om dit in gedachte te houden bij het kiezen van een vloer.

Fast-fashion

PVC-vloeren zijn de "fast fashion" van de vloerindustrie. Het ontwerpen van vloeren kun je vergelijken met het ontwerpen van kleding. In de loop der jaren veranderen trends en stijlen. Nog niet zo lang geleden domineerden donkerrood en bruin de nieuwbouw, maar nu is een lichtere grijstint heel populair. De populariteit van plankbreedten fluctueert en houtsoorten worden afwisselend meer of minder populair.

In de wereld van Instagram en Pinterest bieden PVC-vloeren verhuurders en projectontwikkelaars een goedkope en eenvoudige manier om kamers aan te passen aan de nieuwste vloertrends. Precies waar designbewuste huurders naar op zoek zijn en waardoor verhuurders een hogere huur kunnen vragen.

Levensduur

PVC-vloeren hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar, maar omdat het leggen van een nieuwe vloer aanleiding kan zijn om de huur te verhogen, worden ze vaak nog sneller vervangen. Populaire aanbieders verkopen PVC  tegen bodemprijzen, waardoor het voor verhuurders een verstandige investering is om vloeren in verhuurpanden om de paar jaar te vervangen. Omdat PVC een kortere levensduur heeft dan alternatieven als (hard)hout of tegels, zien we in de vloerindustrie het fast-fashion-model van de kledingindustrie, inclusief alle milieulasten die daarbij komen kijken.

Hoe worden PVC vloeren geproduceerd?

Fast-fashion is zo schadelijk voor het milieu vanwege het productieproces, de eindeloos toenemende vraag en de korte levensduur van een product dat niet kan worden gerecycled. PVC-vloeren hebben al die eigenschappen ook en moeten daarom als zeer bedreigend voor onze planeet worden beschouwd. Laten we eens kijken naar de gemiddelde levensduur van PVC-vloeren, die tussen de 10-20 jaar ligt, terwijl er garantieperiodes van 8-10 jaar op worden gegeven. Dat betekent dat ruim 6 miljoen ton aan niet-afbreekbare PVC vloeren die dit jaar in de Verenigde Staten wordt geproduceerd, over een paar decennia naar de stortplaats gaat. En dat is dan het meest optimistische scenario.

Duurzame alternatieven

PVC-vloeren zijn in elke fase van hun levensduur gevaarlijk voor onze gezondheid. Er komt chloride vrij tijdens de productie, ze veroorzaken ademhalingsproblemen in huizen en ziekenhuizen en er komen kankerverwekkende stoffen vrij bij de verbranding ervan. Zoals veel producten die schadelijk zijn voor het menselijk leven en een gezonde planeet, zijn PVC-vloeren een nieuw fenomeen. Mensen hebben duizenden jaren zonder deze vloeren geleefd. Er is niets essentieels of onvervangbaar aan PVC-vloeren. Daarom moeten we allemaal – van huiseigenaren die willen verbouwen tot ontwerpers die producten specificeren – nadenken over wat acceptabel is om de zaken voor onszelf wat goedkoper of makkelijker te maken. Natuurlijk is massief hout duur en geen haalbare optie voor iedereen of voor elke kamer. Gezondere, betaalbare alternatieven zijn onder andere verantwoord geproduceerd hout zoals een bamboe vloer.

Als je je zorgen maakt over de mogelijke schadelijkheid van PVC in vloeren, zijn er alternatieven beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld vloeren gemaakt van natuurlijke materialen zoals kurk, linoleum en bamboe die duurzaam en milieuvriendelijk zijn. De Bamboehut heeft bamboevloeren van prachtige kwaliteit die ook erg duurzaam zijn en bijdragen aan een beter milieu. Benieuwd naar het assortiment?

 

 

Bamboe vloer als alternatief

Wil je graag een bamboe vloer als alternatief voor de schadelijke PVC-vloeren? Wij helpen je graag. Bestel eenvoudig een sample via de website of vraag direct een offerte aan.

Hulp nodig bij uw bestelling? Bel 085-4015497

Wij zijn de specialist als het op bamboe vloeren aankomt! De Bamboe Hut is op werkdagen bereikbaar voor vragen en informatie van 11.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.

  • WebwinkelKeur
Webwinkel Keurmerk