In 6 stappen een bamboe vloer leggen

In 6 stappen een bamboe vloer leggen

Je kunt een bamboe vloer makkelijk zelf leggen. Zeker als je een beetje handig bent en de juiste gereedschappen in huis hebt. In deze blog leggen we je de verschillende stappen uit.

Er zijn verschillende typen bamboe vloeren en iedere vloer heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Dat geldt ook voor het leggen van de vloer. We nemen hier de Topbamboe vloer als uitgangspunt.

Stap 1 - Plannen

Zeker bij een nieuwbouwhuis is planning belangrijk. Zorg ervoor dat de bamboevloer als laatste wordt gelegd. Dat voorkomt beschadigingen tijdens verbouwingswerkzaamheden en vlekken van bijvoorbeeld het stuccen of schilderen. Ook belangrijk: zorg dat de vloerdelen een paar dagen voordat je ze gaat leggen geleverd zijn. Waarom? Zie stap 2.

Stap 2 - Acclimatiseren

Je kunt een bamboevloer niet zomaar leggen. Bamboe is een natuurproduct en dus gevoelig voor vocht en temperatuur. Voordat je de bamboe vloer legt moeten de vloerdelen minstens 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer gaat leggen. Zorg er dan voor dat je de vloerdelen in de verpakking laat zitten. De adviestemperatuur is 18-20 graden, met een luchtvochtigheid van tussen de 50 en 60 procent.

Ook de ondervloer moet een laag vochtgehalte hebben. Meer details hierover vindt je in de leginstructie. Eventueel kan er nog een geluidsisolerende ondervloer geplaatst worden. Hoe dan ook, als dat allemaal gedaan is, kan het echte werk (wat betreft bamboe dan) beginnen.

Stap 3 - Klaarleggen

Zoals gezegd is bamboe een natuurproduct. Een belangrijk punt zijn de eerder genoemde vocht en temperatuur. Deze zullen er voor gaan zorgen dat de vloer wat zal krimpen en uitzetten naarmate de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte veranderen. Daarom worden bamboe vloeren meestal zwevend gelegd. De vloer heeft dan wat ruimte om te bewegen. Er moet een ruimte van ongeveer 10-15 millimeter tussen de vloer en de muren, deurkozijnen en eventueel pijpen of buizen zijn. We noemen dat zwelruimte.

Niet alle vloerdelen zijn dus 100 procent hetzelfde qua kleur en structuur. Meng voor een mooi evenwichtig vloerbeeld steeds vloerdelen uit verschillende dozen. Als de vloerdelen en het gereedschap klaarliggen ben je klaar voor stap 4.

Stap 4 - Het leggen van de vloer

Een bamboe vloerdeel heeft een kopzijde, dat is de kant met de gleuf en een meszijde (de andere kant). Het eerste vloerdeel leg je met de meszijde naar de muur. Denk aan de zwelruimte! Aan het einde van de eerste baan zaag je het vloerdeel netjes af en het stuk dat je overhoudt is meteen het eerste deel van de tweede baan. Als je 2 of 3 banen hebt gelegd plaats je de afstandblokjes, zodat de zwelruimte bij de muur blijft. De laatste baan is mogelijk smaller dan de vloerdelen, dus die delen moeten dan nog over de lengte op maat gezaagd worden. Een goed moment om de zwelruimte nog een laatste keer te noemen.

Let op: Een bamboe vloer kan aan de ondervloer verlijmd worden, maar dat vergt wel kennis, ervaring en specifiek gereedschap. Als je dat wilt is het raadzaam je goed te laten informeren en assisteren door een expert.

Stap 5 - Het plaatsen van de plinten

Het is een klus die vaak blijft liggen. Nederland en België zijn wat dat betreft hetzelfde zo blijkt uit verschillende onderzoeken. De plinten staan op 1 en dat terwijl die plint het juist helemaal afmaakt. 

Wanneer je de plinten aan de muur vast schroeft is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de zwelruimte. Ok nog 1 keertje dan, zoals ze bij onze zuiderburen zeggen: Eerst de plintjes, dan de pintjes…

Stap 6 - Het drinken van de pinten

Klaar! Als je goed was voorbereid staat dat welverdiende biertje (of frisje) al koud. Proost, op je nieuwe vloer!

Voor gedetailleerde leginstructies voor alle vloeren die de Bamboe Hut levert kijk je hier.

Hulp nodig bij uw bestelling? Bel 085-4015497

Wij zijn de specialist als het op bamboe vloeren aankomt! De Bamboe Hut is op werkdagen bereikbaar voor vragen en informatie van 11.00-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.

  • WebwinkelKeur
Webwinkel Keurmerk